Feb 10, 2011

nutritionist wannabe.. atkins diet selamat ke???



assalamualaikum uols.. today nak cite sal atkins diet.. asenya ramai yang da tau diet nie.. diet high protein low carbohydrate.. dalam entry yang lepas,, aku ade bagitau yang aku bertanding ngan housemate2 aku,, sape leh turun al least 2 kg at the end of this month,, dia dapat hadiah.. acehhhh.. konon nak menang la nie.. padahal semalam aku p alamanda semata-mata sebab nak cati yam panggang.. tapi bukan ayam panggang saja yang dapat,, chips more,, maruku,, high calorie food tue semua aku hangkut.. ayam tak cukup satu,, beli dua okeh.. so,, camno nak kurus??? ha??? ha???

tue aku selak balik semua buku nutrition yang aku ade.. konan nak plan strategi la.. well aku kan makan macam jin,, pastu bersenam tak nak.. so,, perlu la cari inisiatif lain yang leh wat aku turun berat 2 kg tanpa berlapa.. waaaa.. so,, aku belek2 buku,, ade la jumpa sal atkins diet nie.. tapi dia tak cite banyak pun.. entry sebelum3 nie pun aku da penah cite sal atkins diet nie sebab aku memeng obsess nak try apply diet nie.. so,, aku pun google la sal atkins diet nie.. siap aku webs okeh sal atkins diet nie.. kagum,, kagum,, kagum.. since aku belajar nutrition,, aku ragu-ragu sal diet nie sebab diet nie kan tak ikut malaysian dietary guideline.. even thought diet nie tak skip meal,, tapi intake of carbohydrate sangat la perlu cut.. tak salah aku,, only 20g of carbohydrate je yang dibolehkan.. camno tue?? Tak bahaya ke?? Pastu,, besanya,, intake of egg bagi orang yang guna pakai diet nie sangat la tinggi.. yang aku belajar,, sebiji telur sahaja untuk seorang individu in a week.. telur kan tinggi cholesterol.. so,, mane boleh makan banyak-banyak..

okeh.. jom la aku copy n paste balik sal diet nie.. aku google je nie.. jumpa kat forum mane tah.. dorang dok cite sal diet nie.. eh aku add on some idea jugak la dalam ayt2 nie.. mane de copy paste.. no plagiarism in study okeh.. kalau tak,, ko dapat markah rendah dalam asgment sebab ko tiru ideaorang 100%.. mane boleh.. acehhhh

Atkins Diet ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan. Semua orang pun tau badan kte dapat tenaga daripada sumber carbohydarate yang kite makan. So,, bila kte guna pakai atkis diet nie,, badan kte tade sumber carbohydrate yang leh bekalkan tenaga.. so nye,, badan kte akan mula menggunakan lemak-lemak tepu dan degil yang da sedia ade dalam badan kte tu tuk mengahasilkan tenaga.. jadi,, pembakaran lemak berlaku.. ermmm dari ape yang aku belajar,, kalau kte makan secara normal,, pembakaran lemak nie sangat jarang berlaku dalam badan.. sangat susah untuk berlaku coz badan akan make sure betui2 yang kte takde sumber carbohydrate sebelum badan akan bakar lemak kte.. so nya,, atkin diet nie semengnya berkonsepkan kurang ambil carbohydrate,, badan bakar balik lemak-lemak yang sedia ade dalam badan kte.. that y berat badan akan turun..

And that y la Korang selalu dengar kan,, orang tak makan nasi 3 bulan boleh kurus sampai 20kg bagai.. waaa.. jeles I u.. nak jugak.. tapi sebelum nie aku ase tak mampu.. aku dapat rasakan chemistry antara aku n nasi.. ktorang tak boleh dipisahkan.. aku syg nasi tu.. tak lengkap hidup aku tanpa nasi.. acehhhh.. gedik je kan.. tapi tu dulu,, start hari nie,, aku da taknak la berkepit ngan nasi tu.. bukan best sangat pun.. acehhh ayt orang frust tak leh makan nasi.. -__-.. nangis kejap..

Low fat diet.. kenapa diet jenis nie kurang berkesan n tak dapat maintainkan berat Korong??? Low fat diet nie bila intake carbohydrate korang macam besa,, korang just cut intake of fat.. tapi diet jenis nie susah nak ade penyusutan badan and susah nak maintain berat pas kurus.. nape??? Sebabnya,, badan kte hanya memerlukan sumber carbohydrate yang cukup tuk hasilkan tenaga.. pembakaran lemak nie sangat susah nak berlaku dalam badan kte unleast memang da 0% sumber carbo dalam body kte.. hello.. body kte nie bijak okeh.. dia akan korek semua part dalam body,, dia akan wat ape2 proses yang leh ubah benda2 dalam badan tu jadi sumber carbo sebelum dia akan amik alternative kedua iaitu bakar mela.. so,, kalau amalkan low fat diet,, memang la takde intake of fat dalam makanan korang,, tapi,, badan korang tak kisah pun takde lemak nie sebab dia da ade carbohydrate.. kenapa korang tak kurus2 or susah nak kurus??? Sebab lemak yang sedia ade tak dibakar.. so,, sama jela sampai bebila pun..

Ok.. sebelum aku cite lagi sal atkins diet nie,, aku nak ajar korang calculate ideal body weight.. actually,, ramai yang tau kan sal camne nak kira bmi.. tapi,, aku nak cite jugak.. since aku masuk class medical nutrition treatment,, aku baru tau yang ideal body weight kte adalah bmi to 22.. means,, ko tak yah la letak goal yang ko nak reach berat sampai bmi ko jadi 18.. itu da cukup skinny okeh.. even bmi 18 tue da masuk range normal,, tak hoda la cantiknya pun kalau da kurus sangat.. bmi to 22 adelah ideal body weight yang sebenar.. camne nak kira??? Haaa.. camnie.. 22 x (tinggi dalam cm)2.. dapat??? So,, takyah la korang obse nak bmi sampai 18.. serius cakap,, tak cantik.. da macam orang tak cukup zat..

Pisss;// Dala..aku ase panjang sangat la plak entry nie.. nanti aku cite lagi sal diet nie..

nak tau berat ideal aku bape??? 51 kg..
sekarang berat aku 52 kg..
ohyeee..

2 comments:

Samseng AT said...

memang kurus pun cik adik ni... nak kuruskan lagi ke

Anonymous said...

Hi there, every time i used to check blog posts here early in the
break of day, for the reason that i love to gain knowledge of more and more.


Also visit my page - top 10 products